Het schip

De 76 meter lange Stad Amsterdam is een iconisch zeilschip, met een uniek verhaal. Leer het bijzondere tallship van dichtbij kennen.

Home > Het schip

WAAN JE IN DE 19E EEUW

De Stad Amsterdam is een modern zeilschip, gebouwd op een fundament van tradities. Om Nederland tussen de buitenlandse tallships weer op de kaart te zetten, ontstond tijdens SAIL Amsterdam 1995 het idee voor een nieuw schip. Als symbool voor de handelsgeest van de stad. De bouw was een initiatief van Randstad en de gemeente Amsterdam, en bood jongeren werkgelegenheid, een opleiding en een unieke ervaring. Het werd ontworpen naar voorbeeld van de zeer snelle, laatnegentiende-eeuwse clippers die de wereldzeeën bevoeren.

Als passagiersschip vaart de Stad Amsterdam onder Nederlandse vlag sindsdien de wereld over. Van luxe cruisevakanties en avontuurlijke zeilreizen tot zakelijke evenementen: elke tocht wordt tot in de puntjes verzorgd door onze kapitein en zijn dertig bemanningsleden. Tegelijkertijd blijft het vergroten van kansengelijkheid onder jongeren ons grootste doel en bieden we ook speciale jongerenreizen aan.

BEKIJK ALLE REIZEN

DE WERELD AAN DEK

KLASSIEK INTERIEUR

Het traditioneel uitziende zeilschip is uniek in z’n soort. Alles aan boord ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart, en tegelijkertijd heeft het alle luxe van deze eeuw. Terwijl de bemanning het schip op koers houdt, serveren onze hosts je vanuit de bar aan dek heerlijke drankjes en hapjes, bereid door onze chef-kok in zijn kombuis.

HET UPPER DECK

Het upper deck van het schip is het volledige bovendek dat zich uitstrekt van de boeg tot het achtersteven. Het bestaat uit het aft deck, het main deck en het forecastle deck. Het fraaie kaartenhuis, de drie enorme masten, de lijnen aan dek, het schitterend onderhouden teak houtwerk: zodra je de Stad Amsterdam betreedt, ga je terug in de tijd.

Relax en geniet

Sla je strandhanddoek uit en kom tot rust op de deining van het schip op de golven. Lees je lievelingsboek, luister je favoriete podcast of tuur in de verte op zoek naar dolfijnen.

Home > Het schip

De longroom

Een stijlvolle mahoniehouten trap leidt je van het dek naar de longroom, het hart van het schip. Ook hier zie je het prachtige houtwerk en de koperen afwerking. Hier komen onze gasten samen om een praatje te maken, de bemanning te ontmoeten, een spelletje te spelen, te genieten van een drankje of een maaltijd.

Wil je rustig achterover leunen, een e-mail versturen of een boek lezen? Dat kan ongestoord in de longroom! Deze ruimte is ook de locatie voor zakelijke bijeenkomsten. Alles is mogelijk met de nieuwste technologie en audiovisuele apparatuur tot je beschikking. De longroom is ook uitgerust met een luxe bar en een kleine bibliotheek. Er is plaats voor 55 gasten voor lunch of diner.

Home > Het schip

De hutten

De 14 gastenhutten bevinden zich op het tussendek en hebben allemaal een patrijspoort. Iedere hut beschikt over een telefoon (met satellietaansluiting) en airco. Ze zijn standaard ingericht voor twee personen, maar kunnen eenvoudig worden aangepast voor een verblijf met drie of vier personen.

Tevens zijn alle hutten voorzien van een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet. De afwerking met veel hout en koperwerk geeft de hutten een klassieke uitstraling. Alle hutten zijn gelijk van indeling en hebben een oppervlakte van zo’n 11 m².

Home > Het schip

Capaciteit

Overzicht zeilen

Details

Lengte 76 meter
Lengte over dek 60,5 meter
Grootste breedte 10,5 meter
Diepgang 4,8 meter
Snelheid onder zeil 17 knopen
Snelheid op motor 11 knopen
Tuigage 3 mast volschip
Masthoogte 46,5 meter
Aantal zeilen 31 zeilen
Zeiloppervlakte 2.200 m2
Aantal hutten 14
Motorvermogen 749 kW
Tonnage 723 BRT
Gewicht 1.038 MT
Romp Staal
Bouwperiode 1997 – 2000
Keur Lloyd’s Register of Shipping, de Nederlandse Scheepsvaart Inspectie, Safety Of Life At Sea Certificate, Passenger Safety Certificate, US Coast Guard Certificate
Ontwerp Gerard Dykstra & Partners, Naval Architects and Marine Engineers NBJA, Amsterdam
Bouw Damen Oranjewerf, Amsterdam
Interieur Pieter Beeldsnijder, PB Design, Edam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle avonturen van Clipper Stad Amsterdam?
Ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox en blijf op de hoogte van onze nieuwe reizen. Zo mis je niks!

MELD JE AAN
Home > Het schip