Gaat u mee op één van onze avontuurlijke zeilreizen of luxe zeilcruises en heeft u een vraag? We hebben een aantal veelvoorkomende vragen over onze zeilvakanties voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch maar ook via het contactformulier onder aan deze pagina.
Het is praktisch om uw bagage mee te nemen in een soepele weekendtas. Die is makkelijker op te bergen in uw hut dan een koffer.
Bij het inschepen vindt u uw bed opgemaakt en zijn handdoeken aanwezig. Schone handdoeken en bedlinnen zijn altijd beschikbaar.
Op onze luxe cruises zijn ook badhanddoeken/strandlakens beschikbaar voor u en is er snorkel materiaal aan boord om te gebruiken.
Op zowel onze avontuurlijke zeilreizen alsook op de luxe cruises zijn bad & douche producten in uw hut aanwezig. U treft in uw hut ook een haardroger aan.
Omdat de sfeer informeel is, heeft u geen pak of avondkleding nodig. Neem wel zelf, afhankelijk van de weersomstandigheden en de plek op de wereld waar wordt gezeild, een waterdicht zeilpak, schoenen/laarzen en warme kleding (trui, muts, handschoenen, sjaal) of zomerkleding mee. Indien u graag enkele kledingstukken gewassen zou willen hebben tijdens uw verblijf aan boord dan is dit mogelijk.
Voor oceaan overtochten en de verschillende bestemmingen hebben we een overzicht gemaakt om u een idee te geven wat temperaturen betreft.
De temperatuur (vooral de gevoelstemperatuur) is ook afhankelijk van wind en neerslag. Wij raden u voor de zekerheid aan kleding mee te nemen voor slecht weer (lagere temperaturen dan verwacht). Ook een zonnehoed en bescherming tegen de zon, en regenkleding voor natte dagen zijn aanraders.
Denkt u verder aan geldige reispapieren en voldoende contant geld. Het is niet toegestaan om alcoholhoudende dranken mee aan boord te nemen. Dit kan problemen geven bij het inklaren in een buitenlandse haven. Bier, wijn en zwaardere alcoholische dranken zijn aan de bar aan boord verkrijgbaar.
Het principe is: alles mag, niets hoeft. Het belangrijkste is dat u geniet van een zeiltocht op onze historische clipper. Veel gasten die een avontuurlijke zeilreis hebben geboekt, willen graag meewerken aan boord. Zij lopen met de bemanning de wacht en helpen mee met zeilen omdat ze die unieke ervaring van zeilen op zee met zo’n bijzonder schip willen voelen. U bent uiteraard nergens toe verplicht, maar de ervaring leert dat vooral het meedraaien met de wachten de zeiltocht heel intens en verrijkend maakt.
De bemanning aan boord werkt tijdens de zeilreizen in een drie wachten systeem. Zo heb je de rode wacht (van 12 tot 16 uur en 00 tot 04 uur), de witte wacht (van 16 tot 20 en 04 tot 08 uur) en de blauwe wacht (van 20 tot 00 en 08 tot 12 uur).
De avontuurlijke zeilreizen zijn er vooral voor de echte zeilliefhebbers. In het voorjaar zijn er avontuurlijke tochten in de Middellandse Zee, in de zomer varen we via de Golf van Biskaje en de Noordzee in noordelijke richting om uiteindelijk in het najaar in onze thuishaven IJmuiden/Amsterdam aan te komen. U kunt op meerdere plaatsen en momenten aan boord stappen. U vaart non-stop van de beginhaven naar de eindbestemming. U kunt samen met de bemanning wachtlopen en de bemanning helpen bij het zeilen, of u nu een ervaren zeiler bent of niet. De bemanning is zeer professioneel en betrekt u graag bij het zeilen.
Vooral het wachtlopen is een aanrader. Samen met de bemanning van uw wacht ervaart u hoe uniek het is om te zeilen op een schip als de Clipper. Maar wilt u gewoon genieten van een avontuurlijke zeilreis op een unieke, historische clipper? Dat kan ook. Alles mag, niets hoeft. U eet samen met de bemanning in de longroom. De etenstijden zijn aangepast aan de wachttijden. Als u uw droom wilt waarmaken om ooit eens te zeilen op een uniek driemast dwarsgetuigd volschip of eens een onvergetelijke ervaring wilt opdoen, dan is dit uw kans!
Verschillende passagiers maken verschillende reisplannen. Sommigen komen een week voor vertrek al aan, anderen blijven na aankomst nog op de eindbestemming van de reis. Daarom bieden wij onze zeilreizen exclusief vluchten en transfers aan. U hebt dan alle vrijheid om een heen- en terugreis te boeken die aansluit bij uw plannen.
Bij het inklaren in een buitenlandse haven vraagt de immigratiedienst soms naar de terug vliegtickets van de opvarenden die van en aan boord gaan.
Neemt u voor het aanvragen van eventueel vereiste visa contact op met de ambassade van uw eigen land.
Ja, dat kan altijd. U kunt uw hut delen met een of meerdere andere gasten die ook alleen reizen en eenzelfde soort hut hebben geboekt. Natuurlijk deelt u dan ook de kosten van de hut.
U verblijft tijdens uw reis in een van onze 14 scheepshutten. Deze hutten hebben allemaal een patrijspoort en 2 of 3 eenpersoonsbedden. Een aantal hutten zijn uitgerust met tweepersoonsbedden die tegen bijbetaling te boeken zijn.
Gasten en bemanning eten samen in de longroom. De maaltijden worden in buffetvorm geserveerd. De tijden zijn afgestemd op het wachtsysteem en worden in twee shifts genuttigd.
De avontuurlijke zeilreizen zijn inclusief ontbijt, lunch en diner. Vruchtensappen, koffie, thee en melk tijdens deze maaltijden, 2 koffiepauzes en vers fruit zijn eveneens inclusief. Andere versnaperingen zoals drankjes, candybars of snacks worden geturfd en op uw bar rekening gezet. Deze betaalt u aan het einde van de reis.
Weersomstandigheden en lokale voorzieningen kunnen van invloed zijn op de maaltijden zoals hierboven beschreven.
Het schip beschikt over moderne communicatie apparatuur waardoor telefoon- en e-mailverkeer aan boord mogelijk is. Tot ongeveer 3 mijl uit de kust functioneert ieders mobiele telefoon. Daarna is voor het voeren van telefoongesprekken een satellietverbinding nodig. De gesprekskosten bedragen in dat geval € 2,50 per minuut (voor alleen urgente gesprekken).
De satellietinstallatie aan boord maakt ook beperkt internet via WIFI mogelijk. De verbinding is echter trager dan u aan land gewend bent. Al onze gasten kunnen op kosten van de rederij dagelijks 50MB versturen en/of ontvangen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om extra MB’s aan boord bij te kopen. Houdt u er rekening mee dat afhankelijk van de koers het kan voorkomen dat er geen of slecht verbinding gemaakt kan worden met de satelliet. Het is derhalve niet gegarandeerd dat u aan boord te allen tijde van internet gebruik kunt maken.
Tijdens het welkomstwoord licht de eerste officier u voor op het gebied van veiligheid aan boord. Houdt er aan boord rekening mee dat het schip in beweging is en dat daardoor dingen kunnen omvallen, verschuiven en deuren kunnen dicht vallen. Het is raadzaam om uw spullen op te bergen en deuren niet open te laten staan en in ieder geval nooit uzelf vast te houden aan een deurpost.
Ja, alle hutten hebben verschillende stopcontacten. Zij zijn van het in Nederland gebruikelijke type F-contact met een voltage van 230.
Bij het boeken van uw reis vragen wij u een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer u hier bijzonderheden op vermeld, kan de scheepsarts contact met u opnemen om uw situatie te bespreken. Op basis van constateringen of sterke vermoedens van een zeer beperkte lichamelijke conditie en daaraan verbonden risico´s kan de scheepsarts de kapitein adviseren om u als passagier van de reis uit te sluiten. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij de kapitein.
Het schip is uitgerust met een (klein) hospitaal. Onze scheepsarts zal u bij de kennismaking aan boord misschien nogmaals vragen om hem zo volledig mogelijk in te lichten over uw medicijngebruik en/of lichamelijke beperkingen, zodat hij hier rekening mee kan houden.
Zeeziekte kan op de eerste dag(en) op zee optreden. Zeeziekte is eigenlijk geen ziekte maar een normale reactie van het lichaam omdat het zich bevindt in een omgeving waaraan het niet gewend is. Het is niet ernstig en verdwijnt vanzelf weer. Hoewel u nooit vooraf kunt weten of u er last van krijgt, kunt u de kans erop wel verkleinen. Voorkom vermoeidheid, honger en kou. Verder raden wij u aan goed te eten en te drinken, maar wel voorzichtig te zijn met koffie en alcohol.
Het kan ook helpen om voor de afvaart een middel tegen reisziekte in te nemen (bijvoorbeeld Primatour). Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij een drogist of apotheek. Op meerdaagse reizen is er meestal een arts aan boord. De arts heeft medicatie tegen zeeziekte op voorraad. Uw eerste aanspreekpunt voor medische en andere vragen, is de eerste officier.
Om u een beter inzicht te geven in onze verschillende zeiltochten, hebben we ze in vier groepen ingedeeld. De intensiteit van een reis wordt bepaald door de duur, de weersomstandigheden (temperatuur, wind, zeecondities) en de mate van zeilen die erbij betrokken is.
Hier zijn enkele voorbeelden voor elke categorie:
Categorie 1: Dagtocht op kalm water, avondtocht in de haven.
Categorie 2: Cruise in het Caribisch gebied, korte zomerse zeiltocht in de Middellandse Zee.
Categorie 3: Dagtocht op de Noordzee, langere zeiltochten, oceaanoversteek van de Canarische Eilanden naar het Caribisch gebied.
Categorie 4: Oceaanoversteek van Boston naar de Azoren, herfstzeiltochten in Europa. Verwacht matige tot ernstige scheepsbewegingen door heersende winden en oceaanstromingen.